У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України у Вінницькій області та громадськими моніторами здійснили моніторинговий візит до Стрижавської виправної колонії (№ 81) у Вінницькій області та Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81 філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Вінницькій області де вивчали стан дотримання прав утримуваних осіб, повідомляють на офіційному сайті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

Під час особистого опитування скарги від в’язнів щодо катування або неналежного поводження з боку працівників установи не надходили. Варто відзначити роботу адміністрації щодо забезпечення належного рівня морально-психологічного клімату серед в’язнів та персоналу.

Монітори зафіксували, що попри обмежене фінансування, в установі проведено масштабну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства, зокрема проведено ремонти в приміщеннях харчоблоку, повністю відновлено одне з відділень соціально-психологічної служби, проводяться ремонтні роботи по облаштуванню приміщень дільниці слідчого та дисциплінарного ізоляторів, інших гуртожитків, де проживають засуджені.

Проте, під час візиту виявлено порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

В установі не забезпечено право на приватність: в дільниці карантину, діагностики та розподілу та інших приміщеннях ліжка в’язнів розміщені впритул, в камерах штрафних приміщень, в яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, недостатньо свіжого повітря, природного та штучного освітлення, в’язні не можуть самостійно відкрити кватирку для провітрювання приміщення. Більшість камер не обладнані бачками з питною кип’яченою водою, тому в’язні вживають воду із кранів.

Їжа до окремих об’єктів установи доставляється у пластмасових місткостях, що потребують заміни.

Виявлено факт несповіщення правоохоронних органів про отримані тілесні ушкодження в’язнів. Зокрема 03.01.2020 до Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81 з Вінницької УВП № 1 для проведення оперативного втручання був доставлений ув’язнений з колотою проникаючою раною живота та внутрішньочеревною кровотечею. 10.03.2020 з Літинської виправної колонії № 123 був направлений засуджений з попереднім діагнозом гострий панкреатит, в лікарні було встановлено, що останнього було доставлено з розривом селезінки та травматичною внутрішньочеревною кровотечею та екстрено госпіталізовано до Вінницької обласної клінічної лікарні для надання невідкладної допомоги.

Вказане може свідчити про факти насилля щодо ув’язнених у Вінницькій УВП № 1 та Літинській ВК № 123 та спробу їх приховування працівниками установ виконання покарань.

Також в установі виявлено факти ненадання належної медичної допомоги. Через проведення другого етапу медичної реформи виявлено порушення прав ув’язнених та засуджених осіб на безоплатну медичну допомогу в закладах охорони здоров’я МОЗ України. Ув’язненим не надаються необхідні консультації лікарів-фахівців (ендокринологів, кардіологів, функціональної діагностики та інших) через відсутність укладеного договору про оплату консультативних послуг з лікувальними закладами МОЗ України.

У терапевтичному відділенні розгорнуто 10 ліжок для лікування пацієнтів з патологією щитоподібної залози та цукрового діабету. Проте лікування пацієнтів з різною патологією щитоподібної залози, з аутоімунними процесами і вузловим зобом, гіпотиреозом і тиреотоксикозом не проводиться, через відсутність можливості проведення діагностики (аналізу крові на тиреотропний гормон, а саме на Т4 – тироксин та Т3 – трийодтиронін) в клініко-діагностичних лабораторіях ДУ «ЦОЗ ДКВС України».

У порушення санітарно-протиепідемічних правил і норм, медичні відходи, які зберігаються в спеціально відведеному приміщенні, не здаються на утилізацію, через відсутність договору про передачу на утилізацію знезаражених медичних відходів.

Також виявлено незначні порушення вимог плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, зокрема не здійснюється збір та подальша утилізація використаних засобів індивідуального захисту.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України та іншим органам буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Попередня публікаціяДо Вінниці повернувся зведений загін поліцейських
Наступна публікаціяУ Вінниці вогнеборці загасили займання на вулиці Складській